”Test av kredittkort” – hva er vurderingsgrunnlaget?

De aller første forslagene som kommer opp når du skriver inn ordet ”kredittkort” i Googles søkefelt er frasene ”kredittkort test” og ”kredittkort best i test”. Dette er et resultat av at det nå finnes utallige nettsider som sammenligner kort fra forskjellige banker og viser deg hvilke du bør søke om. Spørsmålet er bare hva som skiller kredittkortene fra hverandre og hva som gjør et kort bedre enn et annet?

Det skal vi se litt på i denne artikkelen

Først og fremst er det viktig å påpeke at det er umulig for en uavhengig nettside å bestemme hva som er ”best” for alle sine besøkende. Slike nettsteder vil naturligvis ikke ta hensyn til dine særegne behov, noe som gjør at du i utgangspunktet er nødt til å gjøre utvelgelsen selv. Det viktigste er å søke om et kredittkort som er nærmest skreddersydd for ditt behov og bruk, noe som slett ikke er umulig nå som det finnes så mange forskjellige kort på markedet per dags dato. For å bedre forstå hvordan det kan være så store forskjeller blant bankene, så er vi nødt til å analysere disse nettstedenes vurderingsgrunnlag for å sette et kort over et annet.

Avgiftsfri betalingsperiode

Et kredittkort tilbyr den de absolutt beste lånebetingelsene du noensinne kommer til å få av en bank. Det er i utgangspunktet gratis å få og du kan låne penger helt gratis uten å betale så mye som en krone i gebyr – gitt at du nedbetaler gjelden innenfor din avgiftsfrie betalingsperiode er utløpt.

En norm blant norske banker har vært de siste årene å operere med en slik periode på 45 til 60 dager. Det er nemlig ikke så mye slingringsmonn å finne hos de forskjellige bankene, noe som gjør at du som forbruker heller ikke vil være så påvirket av hvilket kredittkort du velger. Men om du vet at du tidligere har slitt litt med å betale regningene dine i tide, så kan det være smart å velge et av de kortene med lengst gratis betalingsutsettelse. Du skal bare være klar over at dette også potensielt betyr at renten først blir dyrere når (eller ”hvis”) den slår inn en dag.

Cashback

Hva bruker du penger på i hverdagen? Kjøper du mye bensin? Reiser du mye med fly? Og i så fall: hvilket flyselskap pleier du å benytte deg av?

Dette er spørsmål du er nødt til å sette deg og ned og få en oversikt over før du bestiller et såkalt cashback kredittkort. Og la oss være ærlige: de aller fleste kredittkort i Norge per dags dato har en form for cashback-løsning tilknyttet seg  som følge av at det er dette nordmenn ofte etterspør.

Cashback betyr at man får tilbake penger som følge av at man kjøper en vare eller en tjeneste hos en bestemt bedrift. Den aller enkleste måten å illustrere det på er ved å forklare disse såkalte ”bensinkortene”.  Når du kjøper bensin eller diesel hos en bestemt bensinstasjonskjede vil banken gi deg penger tilbake på kontoen din. ”Hvorfor gjør bankene dette?”, spør du kanskje. Banken og bensinstasjonen har naturligvis et kommersielt samarbeid hvor banken lover bensinstasjonen flere kunder mot at deres kunder får et godt tilbud på bensin. På den måten vil begge kunder tiltrekke seg et økt antall kunder, noe som skaper en ”vinn-vinn”-situasjon.

Den som tjener aller mest på det er deg som kunde. Du vil tjene penger på at bankene går sammen med andre bedrifter for å skape samarbeid som du potensielt kan spare mye penger på. Og for å avslutningsvis melde fra om det åpenbare: det er lurt å søke om kredittkort som er tilknyttet et cashback-system med varer og tjenester som du bruker nesten daglig. Nå har det også kommet et par kredittkort som gir cashback på dagligvarer, noe som kan være verdt å utforske.

Allikevel er det riktignok fortsatt slik at de mer sjeldne forbruksvarene (flyreiser, fotballbilletter etc.) gir høyere cashback-utbetaling i prosent enn ting man kjøper daglig (bensin, dagligvarer, etc.).

Forsikringer

Forskjellig type forsikringer kan være tilknyttet et kredittkort og måten det fungerer på er veldig enkel å forstå. For at man skal være dekket av forsikringen, så skal varen eller tjenesten være kjøpt med kortet. Den vanligste forsikringen man kan få gjennom et kredittkort er reiseforsikring. Du har kanskje sett at bankene har prøvd å prakke på deg et kredittkort før du skal ut og reise? Det er ikke tilfeldig.

Veldig mange av bankenes reiseforsikringer er gode og dekker det aller meste, men du skal huske på kravet om at minimum 50 % av reisens totalkostnader skal være kjøpt med kredittkortet. Det holder altså ikke at du tar ut utenlandsk valuta i en minibank på ferie og bruker kontantene på daglige utgifter da et krav fra bankens side er at de kan spores direkte til feriens utgifter.

Mange kredittkorttilbydere har også de siste årene begynt å legge til avbestillingsforsikring til reiseforsikringen. Det er en trygghet for deg som ønsker å bestille en ferie langt frem i tid til tross for at det finnes noen usikkerhetsmomenter med enten reisefølget eller reisedestinasjonen.

Effektiv rente

La oss si at du er av den typen som ikke alltid pleier å betale regningene dine i tide. Noen ganger kan de gå litt over forfallsdato og purringene hoper seg opp. Vel…det er faktisk litt krise når det kommer til kredittkortgjeld. Først og sist kan vi bare råde deg til å alltid betale ned hele kredittkortgjelden før den rentefrie perioden har utløpt. På den måten slipper du økte utgifter.

Og det er nettopp disse økte utgiftene som bestemmes av den effektive renten. Jo lavere renten ligger på, jo verre ”straffegebyr” får man ved å ikke betale. En slik rente er høyere på et kredittkort enn for eksempel på et forbrukslån, så det er veldig viktig at man unngår disse betalingsutsettelsene i så stor grad som overhodet mulig.